Schaatsen in Corona tijd

 

Het zal even wennen zijn. Een aantal zaken gaan komend seizoen anders dan voorgaande jaren. Laten we ons met zĺn allen houden aan onderstaande punten, dan gaan we er een plezierig en veilig schaatsseizoen van maken.

Vooraf

Per lesgroep wordt een (aparte) app-groep aangemaakt. In deze app-groep komen de ouders van de kinderen uit de lesgroep. Ook de trainers de lesgroep zullen worden toegevoegd. Kan je kind een keer niet schaatsen, meld je kind dan af (in de app-groep van de lesgroep van je kind). Er wordt dan niet onnodig op een kind gewacht. Heeft je kind klachten, kom dan niet schaatsen en meld je kind af (via de app-groep). Dit geldt ook als je kind in aanraking is geweest met een persoon die positief is getest. Ook dan mag je kind niet schaatsen. De ijsbaan zorgt voor desinfectiemateriaal op diverse punten en ter plaatse zijn looproutes e.d. aangegeven. 

Vervoer naar de ijsbaan

Het merendeel van de ouders heeft aangegeven zelf een rijgroepje te hebben geregeld. We hebben daarom besloten om dit jaar geen indeling van rijgroepjes te maken. Iedereen dient er zelf voor te zorgen dat zijn/haar kind op de ijsbaan komt. Neem je kinderen uit een ander huishouden mee in je auto, zorg dan dat je de richtlijnen van de RIVM hanteert die gelden voor vervoer bij sportactiviteiten. Dit betekent: iedereen boven de 13 jaar moet verplicht een mondkapje dragen als er in de auto kinderen/volwassenen uit een ander huishouden zitten. Let hierop! 

Buiten verzamelen

We verzamelen uiterlijk om 16.00 uur buiten voor de ingang van de ijsbaan. Exacte plaats wordt bepaald door de trainers, rekening houdende met de andere verenigingen. De trainers wachten daar op de kinderen en gaan met zĺn allen naar binnen. Het is niet toegestaan dat ouders met hun kinderen meelopen. De eerste les krijgen alle kinderen een lintje in de kleur van de groep. Zorg dat je kind iedere week zijn eigen lintje om heeft bij het verzamelen. Zo is iedereen te herkennen voor de trainers.

Binnen op de ijsbaan

Het naar binnen gaan, doen we in rijen van 2 kinderen naast en elkaar. Er mag niet worden gerend, geschreeuwd etc.Trainers en kinderen volgen de aangegeven looproute op de ijsbaan en zullen via een brug het binnenterrein van de buitenbaan betreden. Er is een brug om het binnenterrein te betreden en een 2e brug om het binnenterrein te verlaten. Aangekomen op het binnenterrein staat er een grote tent. In de tent kan iedereen zijn schaatsen aantrekken. In de tent krijgt iedere vereniging een aangewezen plaats om je schaatsen aan te doen. Trainers dienen in de gaten te houden dat de kinderen hier ook gebruik van maken en geen andere verenigingen belemmeren.

De trainers helpen de kinderen met het aantrekken van de schaatsen. Aan de ouders het verzoek om vooraf met je kind te oefenen om de schaatsen aan te doen. De trainers hoeven dan alleen nog maar de veters vast te maken. Uiteraard kom je niet met je schaatsen aan naar de ijsbaan. Schaatsen trek je op het binnenterrein pas aan. Omkleden moet thuis gebeuren. Toiletten zijn beperkt open en tijdens het schaatsen kan je in beginsel niet van het ijs af, dus zorg dat je kind thuis naar het toilet is geweest. Als de kinderen hun schaatsen aan hebben, blijven ze zitten op de bankjes die in de tent staan. Het kan namelijk zijn dat de dweilmachine nog op het ijs is. Pas als het sein is gegeven wordt de ijsbaan betreden. Betreden van het ijs gebeurt tussen de start van de 500 meter en de start van de 1000 meter (dus aan de kant van de tribune, vanaf het binnenterrein!). De binnen boarding is verwijderd over de gehele lengte van de rechte stukken. 

Op het ijs

Baan Vereniging Utrecht (BVU) heeft aangegeven dat de buitenbaan van de ijsbaan is gekwalificeerd als een buitensport. Dat betekent dat er contact momenten tussen trainers en kinderen onder de 12 jaar mogen zijn. Uiteraard zullen we die zoveel mogelijk beperken. Trainers onderling dienen wel de 1,5 meter afstand in acht te nemen. Op het ijs mag je dus kinderen vasthouden die net beginnen met schaatsen. En uiteraard een kind helpen die is gevallen. Iedereen is verplicht handschoenen te dragen (maar dat was de voorgaande jaren ook al het geval). 

Schaatsen op het ijs is tijdens het jeugdschaatsen op de ôoudeö manier, dus tegen de klok in. Sneller schaatsen aan de binnenkant van het ijs en uitleg/oefeningen aan de buitenkant van het ijs. Buiten de uren van het jeugdschaatsen is dit anders. 

Na de les

Na de les gaan de kinderen van het ijs af aan de andere kant (dus niet aan de kant van de tribune). Aan de kant van de tribune staan namelijk de kinderen te wachten die het uur na ons schaatsen (van andere verenigingen). De kinderen wachten met de trainers totdat de kinderen en trainers van het uur na ons de tent hebben verlaten. Pas als alle andere de tent hebben verlaten, kunnen wij de tent weer in. Dit om te voorkomen dat het een chaos in de tent wordt. Je gaat dus ook weer via de binnenkant van het ijs, het ijs af! De buiten boarding is overal dicht. Na de les helpen de trainers weer met het uittrekken van de schaatsen.

 Verlaten van het binnenterrein gaat via de 2e brug. Ook het naar buiten gaan doen we weer gezamenlijk. Ouders moeten hun kind ophalen bij de verzamelplek aan de buitenkant van de ingang. Trainers blijven hier wachten totdat alle kinderen zijn opgehaald. Aan de ouders het verzoek om na de les zo snel mogelijk naar de verzamelplek te gaan. Dit om onnodig wachten van kind/trainers te voorkomen. Zeker als het slechter weer is.

Ouders

Als de kinderen binnen zijn Ún er geen kinderen/trainers van andere vereniging naar binnen gaan, mogen ouders naar binnen. Ouders dienen de ter plaatse aangegeven looproute te volgen en op de tribune plaats te nemen (met inachtneming van de 1,5 meter afstand tot andere ouders). Vanaf de tribune kun je de les van de kinderen volgen. Het is verboden om tijdens de les te gaan lopen of langs de boarding te gaan staan. Ouders die naar binnen willen, moeten zich vooraf aanmelden via de mail: admin@ijsclubkockengen.nl. Wij moeten namelijk als vereniging zelf bijhouden welke ouders op de ijsbaan aanwezig zijn. Heb je je niet vooraf aangemeld, dan heb je geen toegang tot de ijsbaan. Het binnenterrein/tent is verboden voor ouders. Alleen de kinderen, trainers en jeugdco÷rdinator mogen het binnenterrein betreden.

 Jeugdco÷rdinator

Iedere week zal er vanuit Ijsclub Kockengen een jeugdco÷rdinator aanwezig zijn. Deze persoon is herkenbaar aan een geel hesje. De jeugdco÷rdinator zorgt voor de communicatie tussen de co÷rdinator van de BVU en de trainers. Voorts zorgt de jeugdco÷rdinator ervoor dat de trainers hun afstand bewaren en zich aan de regels houden. De trainers moeten elkaar hier ook op aanspreken, mocht daartoe aanleiding zijn. Wordt niet boos als je aangesproken wordt, het kan gebeuren dat je het even vergeet. Mocht er een kind toch naar het toilet moeten, dan dient dit via de jeugdco÷rdinator geregeld te worden. Hiervoor mag gebruik worden gemaakt van de opening vanafibunekant. Toiletten in de gang zijn hiervoor geopend.

De jeugdco÷rdinator zorgt er iedere week voor dat de trainers een lijst krijgen met namen van de kinderen uit hun groepje. De trainers geven op deze lijst aan wie wel/niet aanwezig is. Ook de naam van eventuele invaltrainers moet hierop worden genoteerd. We moeten namelijk als vereniging zelf bijhouden wie/wanneer op de ijsbaan is geweest. Mocht daar aanleiding toe zijn dan zullen deze gegevens worden gedeeld met de GGD.  

Sanitaire voorzieningen

De toilettten in de gang tegenover het KNSB-cafÚ zijn open. De kleedkamers blijven dicht.

Tot slot

Het zijn een hoop regeltjes maar laten we met zĺn allen ons best doen om vooral het plezier in het schaatsen te blijven behouden. We moeten het met zĺn allen doen, dan komt het vast goed!

 

Schaatsen

Kom je voor het eerst op schaatsen  heb je de keuze om te beginnen op houten Friese doorlopers, easy gliders of de lage semi-soft  Viking Unlimited schaats.

Let op, geen hoge   harde  schacht, de enkel moet vrij zijn! Bij twijfel overleg met ons.

De kinderen die diploma B  hebben gehaald mogen op normale lage noren.

schaatsen   

(klik op de afbeelding voor meer informatie over de verschillende soorten schaatsen)

LET OP:

Koop Noren nooit te groot, altijd een maat kleiner dan je schoenmaat. Veters helemaal losmaken, instappen en veters weer van vooraf aan vast maken. Bij Jan van den Hoorn, West kanaalweg 10a Ter Aar  0172-602677 kan je Viking schaatsen kopen en evt. na een jaar weer inruilen. Je  kan ook bij Collard Sport naast de ijsbaan in Utrecht terecht.

 

LAAT REGELMATIG DE SCHAATSEN SLIJPEN

Slijpkaart met korting  voor 4 x bij Adrie de Lange verkrijgbaar.

Wij wensen jullie een leuk schaatsseizoen toe. 

Veel schaatsplezier!

Joke Stoof, Judith Smit, Kor Bosscher en Bep van Schaik

Website:  www.ijsclubkockengen.nl