De Jeugd elfstedentocht

 

Ook dit seizoen zal de Jeugd- Elfstedentocht weer worden gereden. Dat zal gebeuren op 30 januari 2016. Net als de echte Friese elfstedentocht is dit een prestatietocht en geen wedstrijd. Alle jeugdschaatsers kunnen hier gratis aan meedoen (Ook vriendjes/vriendinnetjes broertjes/zusjes tot 15 jaar) mogen meedoen. Voor Euro 7 kunnen zij bij de ingang van de evenementenhal (Frieslandhal) een stempelkaart kopen.  

Door de vele (verklede) deelnemers, toeschouwers, ouders, opa en oma’s is de elfstedentocht elk jaar weer een feestelijke dag. Spandoeken, toeters, elfstedenmuziek en -liederen zijn ook nu weer van harte welkom.

 Het zal behoorlijk druk zijn waardoor er misschien parkeerproblemen ontstaan. Vooral omdat een nieuwe groep komt terwijl de vorige groep nog niet weg is. Er is naast de ijshockeyhal een grote parkeergarage waar u voor 1 euro 1 uur kunt parkeren. 

Om uiterlijk 12:00. verzamelen op de Drie stammenweg. Daar worden de STEMPELKAARTEN uitgedeeld door de leiders. Dan rijden we naar de ijsbaan.      Mogelijk zijn er ook nog kaarten over bij Bep! 

Tussen 12.00 en 12.55 uur is de kassa op bij de EVENEMENTEN- INGANG van de kunstijsbaan. Wij gaan naar binnen bij de groepeningang. We lopen langs de RECHTER- TRIBUNE. Alle deelnemers houden hun SCHAATSEN IN DE HAND en om 12.45 uur verzamelen ze zich voor het podium op de binnenbaan. De SPELREGELS worden uitgelegd. Het is daar een beetje donker, er is muziek, de spanning loopt op….. Het aftellen begint en om 13.00 uur valt het STARTSCHOT. De deelnemers lopen dan naar buiten om daar hun schaatsen aan te trekken en aan de elfstedentocht te beginnen. 

Er zijn bruggen, wakken, en op het parcours (rijden tegen de klok in) staan diverse stempelposten genoemd naar de Friese elfsteden. Door de omroepinstallatie wordt aangegeven wanneer er gestempeld kan worden. Het EERSTE stempel haal je ALTIJD bij de plaats die op je stempelkaart aangekruist is. Het tweede bij de plaats daarna, enz. enz., tot je ze alle elf hebt. Als de bel gaat, is de stempel post open, eerder niet, daarna ga je weer je rondjes schaatsen tot de volgende bel. Heb je er één gemist dan haal je die stempel gewoon wat later, daar wordt voor de kleintjes niet moeilijk over gedaan. De bel gaat ongeveer om de 7 minuten. Dus je hebt tijd om naar je volgende stempelpost toe te rijden. 

Onderweg kom je zeker ook een KOEK-EN-ZOPIE tegen, waar je op vertoon van je kaart wat kan drinken en eten. Ook is er een sminkpost om ongevallen te regelen.

Nadat je gefinisht bent (± 14.20 uur) schaats je als vanzelf langs 'Het Trefpunt' en de 'EHBO' de binnenhal in, waar de prijsuitreiking plaatsvindt. Daar wordt ook je ELFSTEDENKRUISJE uitgereikt als je de tocht der tochten hebt volbracht. Weer buiten doe je pas je schaatsen uit en verlaat je met je ouders/rijders de baan via het buitenhek aan de rechter kant (v/d parkeergarage).  Pas op het kan daar glad zijn !!!! 

Verder geldt bij de Elfstedentocht:

· Het dragen van handschoenen, Muts en/of  Kockengen jasje is VERPLICHT, als je geen handschoenen aan hebt mag je niet schaatsen.

· Verkleed mag ook, als je maar herkenbaar bent als Kockengen schaatser (muts of jas).

· Jullie begeleiders schaatsen mee. Het is niet de bedoeling dat de ouders meeschaatsen omdat het anders echt te  druk wordt. Tenzij een leider dit gevraagd heeft.

· Het is verstandig om na de 11stedentocht de schaatsen te (laten) slijpen, want er moet veel gekluund worden.

· Een Key-cord of een skipas koortje kan handig zijn bij het stempelen v/d kaart.

· Geld heb je niet nodig!